бурий вухань


Кажан дня 25 жовтня (Bat week) – Вухань бурий

Вухань бурий (Plecotus auritus Linnaeus, 1758) Невеликий кажан, розмах крил 24-28 сантиметрів. Характерна відмінність – величезні за довжиною вуха, майже рівні довжині тіла, саме через них усі наші співробітники та волонтери так люблять вуханів. Влітку вухані живуть у дуплах дерев, охоче заселяють штучні дуплянки. Зимують в покинутих штольнях, скельних обривах і підвалах будинків. Вид широко…


Вивчення рукокрилих у лісах Харківщини

Більшість видів рукокрилих Харківської області в теплий період року живуть в дуплах дерев. Саме в дуплах самки приносять своє потомство. Виводкові колонії самок кажанів оселяються не тільки в дуплах дерев в лісах і парках, а й на горищах будинків в селах і містах. Однак більшість видів рукокрилих Харківської області – нічниця водяна, нічниця Брандта, нічниця…


Моніторинг рукокрилих у печерах, штольнях, підземеллях

На території Харківської області практично відсутні природні печери. Втім широко відомо, що улюбленим місцем зимівлі кажанів є саме печери. У західних регіонах України (Карпати, Поділля) та в Криму рукокрилі мешкають у печерах влітку й там-таки народжують дитинчат. На широті Харкова та північніше кажани використовують печери лише для зимівлі. Зимовий період кажани переживають по-різному: деякі види…


Вивчення рукокрилих у харківському Лісопарку

Харківський Лісопарк — улюблене місце активного відпочинку мешканців нашого міста. Територіально це північна частина Харкова, де у райони житлової забудови вклинюється справжній дубовий ліс, подекуди віком понад 200 років. Природний ліс на межі міста приваблює не лише охочих подихати свіжим повітрям, а й дослідників-натуралістів. З-поміж цих людей, що люблять та досліджують природу, не становлять виняток…


Що загрожує кажанам і чому так важливо охороняти рукокрилих?

Рукокрилі, або кажани, – унікальна група ссавців. У процесі еволюції вони зайняли особливу екологічну нішу: усі європейські види рукокрилих – нічні мисливці на комах. Кажани дуже чутливі до найменших змін у навколишньому середовищі. Основні причини цього – повільні темпи розмноження, використання вже наявних сховищ, складна терморегуляція, необхідність зміни літніх та зимових оселищ, далекі сезонні міграції,…